cursus babydragen voor zorgverleners

draagdoek draagzak draagdoeken workshop

Daar is papa!

Deze cursus is bedoeld voor kraamverzorgenden, consultatiebureau-medewerkers, lactatiekundigen en andere zorgverleners die werken met jonge ouders. Accreditatie is op dit moment verleend voor een basis workshop voor verloskundigen en kraamverzorgenden (3 punten) en voor een complete training voor kraamverzorgenden (10 punten) en voor verloskundigen (9 punten). Overige beroepsgroepen op aanvraag.

Waarom dragen?

Het dragen van baby’s is een prachtig hulpmiddel om de hechting te bevorderen. Uit Canadees onderzoek bij risicomoeders blijkt dragen het percentage veilig gehechte kinderen te vergroten van 38% naar 83%! Bovendien helpt het ouders om zelfvertrouwen te ontwikkelen in de zorg voor hun baby en is het een praktische manier om de baby voldoende lichaamscontact te geven tijdens het uitvoeren van andere taken. Maar niet iedere ouder ontdekt deze voordelen vanzelf, en Marktplaats staat vol met advertenties van ongebruikte babydragers.

Als de zorgverleners om de ouders heen goede kennis hebben van het dragen, kan dit net het verschil maken. Vergelijk het maar met de zorg rondom borstvoeding. De workshops zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten rondom babydragen, zoals deze ook verwoord zijn in de diverse artikelen die Rachel Verweij heeft gepubliceerd. Daarnaast heeft zij een ruime mate van practice-based kennis, door haar jarenlange ervaring met cliënten in haar praktijk.

Praktisch

In de basis worskshop leert de zorgverlener de basisbeginselen: het wetenschappelijk onderzoek naar de voordelen van babydragen, (medische) indicaties voor het adviseren van dragen, de typen babydragers met hun eigenschappen, praktische hulp aan cliënten bij het dragen, oefenen met verschillende draagmethoden, en tips & veiligheid. Het programma kan in overleg worden afgestemd op de wensen van de deelnemers. Een workshop duurt afhankelijk van de precieze vraag 2-4 uur. Het theoretische of praktische deel kan ook afzonderlijk worden gegeven voor een korter ‘intermezzo’ van een programma. Het praktische deel is geschikt voor een groep van maximaal 10 personen. In de basis workshop leert de zorgverlener niet om cliënten het knopen aan te leren, daarvoor is een verdiepende workshop nodig. Dit kan via een draagschool en binnenkort ook bij de Hechte band.

draagdoek draagzak workshop zorgverleners

demonstratie

tweeling samen dragentweeling samen dragen

Na of naast de basisworkshop zijn er desgewenst verschillende mogelijkheden voor verdieping, en ook grotere groepen zijn mogelijk. Ik kan deze aanbieden in samenwerking met bijvoorbeeld een andere draagdoekconsulent of GZ-psycholoog. Het is ook mogelijk een hele dag over hechting te organiseren, met workshops en theorie over hechting, lichaamscontact en draagdoeken. Voor de data van al geplande workshops zie de agenda.

Lezingen

Naast praktische workshops is er ook de mogelijkheid voor een lezing over één van de onderwerpen waarover Rachel Verweij publiceert: het belang van lichaamscontact en hechting, of de indicaties voor advisering van dragen. De lezing wordt aangepast aan het niveau van de doelgroep: kinderartsen, verloskundigen, consultatiebureaumedewerkers, kraamverzorgenden of ouders.

Heeft u interesse in een workshop of lezing, of wilt u referenties, neem dan contact met me op.

draagdoek draagzak lezing draagconsult workshop

lekker samen luisteren

 

 

tweeling samen dragentweeling samen dragen