Doek of draagjas van wol – iets voor jou?

Geschatte leestijd: 5 minuten

draagjas wol mamalilaEen bekentenis: ik heb iets met wol. Ik heb iets met schapen én ik ben een enorme koukleum :-). Als ik ‘merino’ of ‘baby alpaca’ zie staan in een label, begin ik spontaan te kwijlen. Deze afwijking heeft al voor menig miskoop gezorgd, als ik weer eens een ‘buitenkansje’ op Marktplaats ontdek en het betreffende kledingstuk bij aankomst helaas enorm gekrompen blijkt te zijn. Maar vooral zorgt het natuurlijk voor heel veel draagplezier, want wol is héérlijk behaaglijk en comfy!

En jij? Is wol iets voor jou? Twijfel je nog? Ben je bang voor regen, of voor een gekrompen flodder na het wassen? Met deze blog deel ik graag met jou mijn gouden tips over de keuze van een wollen draagjas of -doek, en het onderhoud ervan.

wol draagjasWaarom Wol?

Wol is temperatuur regulerend. De krullende vezel maakt dat er veel stilstaande lucht in blijft hangen, en dit laagje lucht isoleert. Het houdt je warm in de winter, en koel in de zomer. Wol heeft door die krul ook een natuurlijke elasticiteit, bij draagdoeken vaak ‘bounce’ genoemd. Daardoor vormt hij zich makkelijk en beweegt goed mee, fijne knoopeigenschappen (voor niet al te zware kindjes). Ook bij wollen jassen is dit natuurlijk prettig, vergelijk het maar met een beetje elasthaan in je spijkerbroek. Verder is wol vuil- en waterafstotend, ademend en zeer absorberend.

Wol in de Winter

Didymos Lisca Fjord wol
Didymos Lisca Fjord

Wol is op zijn best in de winter en is door zijn krullende vermogen de warmste van alle stoffen. Ook met een spatje regen is wol perfect: de eerste druppels worden afgestoten door de lanoline in de wol. Valt er wat meer, dan heb je plezier van het hoge absorptievermogen. Wol kan wel 30 % van zijn gewicht in vocht opnemen zonder zwaar of vochtig aan te voelen.

Een fikse regenbui is natuurlijk minder fijn – dan kan wol wel degelijk heel zwaar worden. De combi met een paraplu of een regenjas is dan wel aan te raden. Maar ook dan hoef je niet bang te zijn voor de kwaliteit van je wol. Een natuurproduct als wol kan er prima tegen om nat te worden. Wel moet je het laten drogen op kamertemperatuur. Drogen op een kachel kan alsnog leiden tot de gevreesde krimp of vervilting.

mamalila draagjas wol
Mamalila wollen draagjas

Er zijn waterafstotende sprays in de handel, maar of je een wollen draagjas daarmee moet behandelen is maar de vraag. Ik zou zelf denken dat het jammer is van de natuurlijke eigenschappen van de wol. Ik zou hem dan eerder na verloop van tijd eens wassen met een wolwasmiddel met extra lanoline om de waterafstotende eigenschappen van de wol te herstellen.

 

Wol in de Warmte

Wol en warm weer zijn misschien niet meteen een combi waar je aan denkt? Toch dragen woestijnbewoners dicht geweven wollen stoffen om zich te beschermen tegen de hitte. Mijn goede vriendin Aagje, modekenner en ‘styling queen’ (ze had in haar vorig leven meerdere kledingwinkels ;-)) vergelijkt het met een huis. “Een goede isolatielaag beschermt je huis in de winter tegen de kou, én de zomer tegen de hitte. We hebben het dan wel over dicht geweven stoffen, want een los gebreide trui laat natuurlijk wel veel lucht door.”

MaM merino babymutsje

Het hoge absorptievermogen betekent eveneens dat wol goed ademt en dat het geabsorbeerde vocht (lees: zweet ;-)) in de lucht om jou heen zal verdampen. Ook dit maakt wol redelijk koel in de zomer. Toch is hier wel een grens aan: je gaat niet hartje zomer in je dikke wintertrui rondlopen, dan is een dunne katoen of linnen prettiger. Maar een dunne en dicht geweven of gebreide wol, zoals van een draagdoek of een mutsje, kan ook hartje zomer comfortabel zijn.

Wol en Wassen

Eén van de geweldige eigenschappen van wol is natuurlijk het vuil- en geurwerende ervan. Dit komt ook weer door de lanoline in de wol – deze beschermde eerst het schaap en nu jou. Een nachtje buiten luchten en de wol reinigt zichzelf. De meeste vlekken gaan eruit op deze manier – en anders wel door simpel spoelen met koud water.

Pas heel erg op met wrijven bij vlekken! Zeker als de wol door het wrijven een beetje warm wordt, leidt dit snel tot vervilten. De combi van warmte en vocht maakt dat de krullen in elkaar grijpen tot een prachtige stevige wolvilt – heel mooi maar misschien niet wat je wilde bereiken ;-).

En wil je toch wassen? De wasmachines van tegenwoordig hebben vaak een goed wolwasprogramma. Wassen met koud water en rustig centrifugeren is geen probleem. Gebruik een wolwasmiddel en zeker geen wasverzachter – dat is trouwens ook helemaal niet nodig bij wol, gebruik hooguit een beetje azijn.  Eventueel kun je een beetje lanoline toevoegen aan het spoelwater om de natuurlijke eigenschappen van de wol te herstellen. Ook strijkijzers hebben overigens een wolstand.

lenny lamb draagdoek wol merino
Lenny doek met een klein beetje merino – wél mooi!

Wil je Wel nog meer Weten?

Goede blog van mijn collega Jessica over de zin en onzin van blends. Een doek met 7% alpacawol klinkt hartstikke sjiek, maar dat kleine beetje wol gaat de eigenschappen van je doek echt niet veranderen. Maar de prijs waarschijnlijk wel! De eigenschappen van je doek worden vooral bepaald door: het materiaal met het hoogste aandeel (vaak katoen), de weving en vooral: je eigen knoopkunsten.

En nog een goede blog voor jou, van mijn andere collega Jessica 😉 over de eigenschappen van alle mogelijke materialen voor draagdoeken.

En nu hoor ik ook graag van jou: wat zijn jouw goede of slechte ervaringen met wol? Ik ben benieuwd, je kunt je verhaal kwijt in het vakje hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *